Läser du Info. fakta om Värnamo Brukshundklubb så är vi anslutna till Svenska Brukshundklubben och vår verksamhet är inriktad på att anordna kurser i grundläggande hundutbildning, prov och tävlingar i bruks, lydnad, agility och specialsök (nose work) samt försöka hitta lämpliga hundar till utbildning för bevaknings- och räddningstjänst.

Här hittar du Info. fakta om Värnamo Brukshundklubb

För att hitta mer uppgifter använd länkarna

STYRELSEN   SEKTORER    KONTAKTPERSONER    VÄGBESKRIVNING

info. fakta om Värnamo Brukshundklubb
Bild över vår fina anläggning

Historia

Dan Pettersson från Hillerstorp var en av dem som varit med från klubbens start. Han började sin SBK-karriär med att åka till Jönköpings Brukshundklubb med sin schäfertik för att gå en nybörjarkurs.

Så kom också Lennart Svenonius med i bilden. Han startade 1965 en kurs, som kan jämföras med dagens nybörjarkurser i dressyr. Den var förlagd till en grusplan på Norregårdsområdet där sedemera Värnamo Skrot byggde sin anläggning.

Efter detta första kurstillfälle var det naturligtvis flera hundägare som kom med. Bland dem vi nu känner var det förutom Lennart Svenonius, Värnamo och Dan Pettersson, Hillerstorp även Stig och Alva Karlsson, Värnamo samt Rolf och Marianne Johansson från Forsheda. Förmodligen var de ytterligare några stycken, men ovannämnda ingick i den interimstyrelse som blev valda för den nya hundklubben.

Under 1966 fick vi vara på träningsplaner ute i Fänestad där man också höll kurser och tränade.

En interimstyrelsen blev vald och ansökte om att få bli lokalavdelning till Svenska Brukshundklubben. Denna ansökan beviljad av SBK som i brev meddelade att Svenska Brukshundklubbens Värnamoavdelning var registrerad den 8 juni 1966. På den tiden hette det inte klubbar utan avdelningar.

På hösten 1966 fick man av flygvapnet hyra före detta soldattorpet Skillingsbäck ute vi Hagshults flygbas. Där verkade klubben sedan under femton år fram till 1982 då den nya stugan vid Sörsjö stod färdig, efter tre års flitigt arbete av klubbmedlemmar.

Som kuriosa kan var vi vid årsmötet 1967 24 medlemmar.

Andra historiska punkter är att vi 2005 och 2011 anordnade vi Bruks-SM, 2012 invigde vi nedre plan och 2017 öppnade vi portarna till vår inomhushall Värnamo Hundarena. Klubben fick 2018 motta Årets förenings och församlingspris i Värnamo bl. a. för att vi under året har anordnat Polis SM, Riesenschnauzer SM samt Nordiska Mästerskapen i Lydnad, under året har vi startat upp ungdomsverksamhet.
Nu har vi papper på att vi är Sveriges Bästa Brukshundklubb detta pris fick vi 2019.

Av Elon Hallgren och Webbansvarig

Värnamo Brukshundsklubb