SBK anvisningar efter 1 juni

Officiella utställningar ställs in

Länsklubbars utställningar ställs in till och med 31 augusti 2020. Med anledning av detta har Svenska Brukshundklubbens förbundsstyrelse beslutat att även ställa in Brukshundklubbens officiella utställningar under samma period, då utställningar ofta innefattar långväga resande både för funktionärer och deltagare.

Vill arrangörer inom Svenska Brukshundklubben (SBK) arrangera inofficiella utställningar är det möjligt så länge Folkhälsomyndighetens riktlinjer och SKK:s kvarvarande restriktioner följs.

Nationella mästerskap ställs in

SKK anser att samtliga nationella mästerskap bör ställas in under 2020. Då SBK ser svårigheterna för de tävlande att kunna tillgodogöra sig kvalpoäng och för arrangören att genomföra mästerskapen med max 50 personer, kommer samtliga mästerskap som SBK arrangerar att ställas in. SM i IPO-R, bruks, IGP och mondioring är redan inställd enligt tidigare beslut. Det nya beslutet gäller för SM i lydnad och rallylydnad, räddning samt försvarsmaktsmästerskapen. Kvalperioder löper vidare till nästa år.

Personer i riskgrupper

Personer i riskgrupper och för personer över 70 år är det, enligt Folkhälsomyndigheten, extra viktigt att begränsa sina sociala kontakter varför de fortsatt uppmanas att inte delta på klubborganiserad verksamhet, varken som deltagare eller funktionär. Detta kvarstår med anledning av att vi vill skydda dessa personer för smittrisk samt bidra till att minska belastning på landets sjukvård. SBK råder dessa personer att följa rekommendationerna, men vi kommer inte vidta några åtgärder för de personer som, trots rekommendationerna, väljer att delta.

Officiella tävlingar kan genomföras från 1 juni

SBK:s officiella tävlingsverksamhet kan öppnas upp igen under förutsättning att regeringsbeslut, myndigheters riktlinjer samt SKK:s restriktioner följs. Varje person som avser delta på tävling har själv ett ansvar att skydda sig själv och andra från smitta. Det åligger arrangören att ansvara för att tävlingen följer restriktioner och riktlinjer samt gör en riskbedömning för varje enskild aktivitet.

Tävlingar som redan är registrerade i SBK tävling och går av stapeln i juni, kan öppnas upp. Ansökningar om nya tävlingar från 1 juli – 31 december kan göras t.o.m. 30 juni och görs enligt det vanliga ansökningsförfarandet via distrikt och rasklubbar.

Bortlottning och prioriteringar vid tävling

SBK kommer att se över riktlinjer för bortlottning och prioriteringar i de tävlingsgrenar där det tillämpas. Vi kommer också se över hur klubbar kan agera gällande tävlande som inte följer de riktlinjer som gäller för resande och riskgrupper. SKK:s centralstyrelse kommer att utfärda en generell dispens för arrangörer att begränsa deltagarantalet. Förbundsstyrelsen vädjar till medlemmarnas goda omdöme att respektera och följa de restriktioner som SKK satt upp och de riktlinjer som SBK kommer med inom kort. Detta är dels för att skydda enskilda personer och landets sjukvård, dels för att underlätta för arrangörer.

Kursverksamhet och övrig verksamhet på klubben

Kursarrangörer kan arrangera kurser enligt de riktlinjer och restriktioner som gäller. Fysisk verksamhet ska bedrivas för personer inom regionen. Det är fortsatt viktigt att klubben begränsar antalet personer som befinner sig på klubbområdet samtidigt och möjliggör att personer håller avstånd till varandra, kan upprätthålla god handhygien. Svenska Brukshundklubben rekommenderar att fortsätta bedriva verksamheten utomhus.

Nödvändiga resor ska hållas inom regionen

Resor ska i största möjligaste mån undvikas i alla lägen. Enligt SKK:s tidigare rekommendationer ska resor utanför den egna regionen undvikas. På Sveriges kommuner och regioner (SKR) hemsida finns en lista över landets regioner. Därifrån får du leta dig vidare för att hitta var de faktiska regiongränserna går. Återigen är det viktigt att den enskilda individen gör en bedömning om resan är nödvändig och/eller resan dit är inom riktlinjernas gränser.

LÄNK TILL SBK HEMSIDA med övrig information TRYCK HÄR