Bilar värmeslag hundar råd

posted in: Allmänt 0

Bilar värmeslag hundar råd inför sommaren hur har jag hunden i bilen och om olyckan skulle vara framme hur gör jag.

Bilar värmeslag hundar råd bilen är ett ställe där hundar kan fara riktigt illa. Råd och information för att förstå varför du inte bör lämna din hund i bilen får du här av oss i Värnamo Brukshundklubb och Svenska Brukshundklubben.
Bind aldrig fast hunden i bilen

Bilen kan tyvärr snabbt bli en dödsfälla. Bind aldrig fast din hund i dragkroken eller kofångaren på bilen. Fruktansvärda tragedier har uppstått då man glömt bort att man bundit fast hunden i bilen.

Ta med hunden ur bilen

Lämna inte hunden i bilen! Som du ser i tabellen blir det olidligt varmt i bilen även om den står i skuggan. Detta gäller även om bakluckan står på glänt eller när fönstren är nedvevade. Dessutom flyttar solen på sig och man kan ha en uppfattning om att bilen fortfarande står i skuggan, trots att så inte är fallet.

En hund tål inte hög värme under lång tid utan att få värmeslag. Om du har otur kan din hund drabbas av livshotande skador. Om du misstänker att din hund drabbats av värmeslag ta direkt kontakt med en veterinär!

Hunden får inte heller bli kall om bilen står stilla en längre stund på vintern. Ett hundtäcke och ett värmande underlag för hunden att ligga på är bra att ha i bilen under vintern.

Tidpunkt Utetemp Väder Temp i bil

08.30 + 22 C Sol + 23 C
09.30 + 22 C Sol + 38 C
10.30 + 25 C Sol + 47 C
11.30 + 26 C Sol + 50 C
12.30 + 27 C Sol + 52 C
14.30 + 28 C Sol + 50 C

Källa: SKK 2014

Säker bilresa

Hundar och andra djur som åker bil ska sitta säkert i särskild bilbur eller fastspänt med säkerhetsbälte anpassat för djur. Hunden ska ha god ventilation och det får inte bli för varmt eller för kallt.

Tänk också på att utrymmet där hunden sitter i ska vara avskärmat mot personutrymmet med galler eller nät. Ta med ett hemapotek för hunden på resan.

Rädda hundliv

Man får inte lämna hund utan tillsyn i fordon om det är möjligt att temperaturen går över + 25 C eller under – 5 C.

Om du ser en hund som far illa i bilen, har transportstyrelsen en sms-tjänst där du kan få namnet på ägaren direkt på mobilen. Via namnet är det lätt att hitta ett telefonnummer och ringa ägaren. Läs mer på https://www.transportstyrelsen.se/

Om du bedömer att en hund är i livsfara ska du kontakta polisen. I akuta fall har du rätt att slå in rutan för att få ut hunden. Se då till att ha vittnen som kan intyga att hunden var illa ute.

Hund som förvaras olämpligt

Svenska Kennelklubbens och därigenom Svenska Brukshundklubbens funktionärer har därför rapporteringsskyldighet om de ser att en hund förvaras olämpligt vid våra prov och tävlingar. Läs SKK regler vid prov & tävlingar.

Regler

På Jordbruksverkets hemsida kan du läsa mer om de regler för transport av hundar (öppnar i nytt fönster).

Värme & värmeslag hos hundar

Bilar värmeslag hundar råd hundar kan ha svårt att hantera värme och löper stor risk för att få värmeslag. Vi i  Värnamo Brukshundklubb och Svenska Brukshundklubben ger dig några goda råd.

Hundar saknar svettkörtlar

Tänk på att din hund blir påverkad väldig snabbt av värme och kan få värmeslag, detta både på stranden och i bilen. Hundar saknar nämligen svettkörtlar och svalkar sig genom att flämta. Detta gör att de löper stor risk för att få värmeslag.

Extra känsliga hundar

Valpar och gamla hundar kan vara extra känsliga. Även trubbnosiga hundar, hundar med övervikt, tjock päls eller hjärtsjukdomar kan vara mer känsliga .

Tänk på att alltid ha vatten och skugga tillgängligt för din hund!

Gör så här vid värmeslag

Om hunden skulle får värmeslag – bland annat snabba och tunga andetag och att hunden blir förvirrad, dreglar och kanske svimmar – för omedelbart bort hunden från värmen in i skuggan eller in i svalkan inomhus. Det viktigaste är att omedelbart sänka kroppstemperaturen, till exempel genom att spola av hunden med vatten och sedan fläkta den.

Se också till att hunden dricker ordentligt. Linda därefter in hunden i kalla våta handdukar. Ta alltid kontakt med veterinär!